Orkestri in skupine

PIHALNI ORKESTER
Pihalni orkester glasbene šole Ravne na Koroškem je bil ustanovljen leta 1980. Triindvajset let ga je vodil g. Ivan Gradišek, sedaj pa mu dirigira g. Gregor Kovačič. Potrebe pihalnih orkestrov v regiji in razvoj šole so narekovale hiter razvoj orkestra. Iz orkestra je izšlo mnogo odličnih glasbenikov, ki danes delujejo kot pedagogi v glasbenih šolah in igrajo v profesionalnih slovenskih orkestrih. Poleg nastopanja po vsej Koroški regiji, na avstrijskem Koroškem je njegovo delo zaznamovalo prvo mesto na tekmovanju leta 1984 v Mariboru. S koncertom leta 2005 v veliki dvorani Slovenske filharmonije pa je orkester navdušil poslušalce, kot tudi strokovno javnost. Pihalni orkester glasbene šole Ravne na Koroškem je leta 2007 v Žalcu na 27. tekmovanju pihalnih orkestrov Slovenije v 4. skupini prejel zlato medaljo s pohvalo. V istem letu je orkester gostoval na priznanem festivalu FIMU v Belfortu (Francija), in dvorani Union v okviru Festivala Lent v Mariboru, kjer je orkester navdušil. V letu 2008 je orkester na mednarodnem tekmovanju v Rivi del Garde (Italija) prejel absolutno tretje mesto v svoji kategoriji. Orkester nadaljuje s pripravami na koncerte in tekmovanja.
vodja 
Gregor Kovačič

 

GODALNI ORKESTER
Godalni orkester je med orkestri naše šole najstarejši. Njegova ustanovitev sega v leto 1961, ko je učence godalnih instrumentov združil v majhen orkester tedanji ravnatelj g. Jože Petrun. Kmalu so se godalom pridružili še drugi instrumenti in tako je godalni orkester postal šolski simfonični orkester, ki sta ga vodila takratna ravnatelja g Ivan Gradišek in prof. Lojze Lipovnik. Nepozabni so bili skupni nastopi orkestra in šolskega pevskega zbora, ki ga je nadvse uspešno vodila ga. Dorica Rebernik. Godalni orkester so v nadaljevanju uspešno vodili ga. Majda Gunžer, g. Jože Lesjak, prof. Aleksander Kozmanovski. Od začetnih težavnih prvih korakov se je orkester razvijal, ideja je postala realnost, želja resničnost. A ne glede na to, kako težak je začetek, je vztrajanje in ohranjanje kakovosti naloga, ki je še težja. Zahteva predanost, odrekanje in močno voljo. Pisala se je zgodba o uspehu. Najboljši so odhajali, prišli so novi. Koliko mladih generacij je gradilo to zgodbo!
vodja
mag. Tatjana Sagernik Kovačič

 

HARMONIKARSKI ORKESTER
Harmonikarski orkester glasbene šole Ravne na Koroškem je bil ustanovljen v šolskem letu 1972/1973 in deloval do leta 1979. Prva leta so bila težja, saj ni bilo pogojev za normalno delo. Zaradi kadrovskih težav je orkester leta 1979 prenehal s svojim delovanjem. Ponovno pa se je orkester ustanovil v šolskem letu 1995/1996. Orkestru so dirigirali g. Avgust Pogorevčnik, g. Julijan Burdzi in g. Borut Mori. Danes pa orkester vodi g. Jože Mandl, učitelj harmonike in diatonične harmonike na glasbeni šoli Ravne na Koroškem. V orkester so vključeni učenci in dijaki, ki so že končali izobraževanje na glasbeni šoli oz. glasbeno šolo še obiskujejo. Namen orkestra je učencem prikazati igranje v komorni zasedbi, jih v tej smeri navdušiti, da po končanem šolanju nižje stopnje ne prenehajo z igranjem in se izobražujejo še naprej. Program orkestra je pester in raznolik, od bluesa, popa, rocka, starih mojstrov, pa do domače narodne glasbe. V prihodnje se želimo udeležiti kakšne revije orkestrov in čim več nastopati na najrazličnejših prireditvah.
vodja
Jože Mandl

 

KITARSKI ANSAMBEL
Kitarski ansambel je velika pridobitev naše šole, saj omogoča učencem kitare različne starosti skupno izobraževanje in druženje skozi glasbo, kar pa je temeljna osnova za vsakega glasbenika. Ansambel je bil formalno ustanovljen v šolskem letu 2010/11, vendar pa na pobudo učencev ter učitelja Andreja Ofaka deluje že od leta 2008. Ansambel se loteva glasbe vseh zvrsti in žanrov.
vodja 
Andrej Ofak

 

TOLKALNI ANSAMBEL
Na šoli že nekaj let uspešno deluje in se razvija oddelek tolkal. S hitrim razvojem tolkalnih instrumentov, se danes predstavlja tolkalni ansambel, ki na različnih tolkalih izvaja glasbo s katero navdušuje različne generacije ljudi. Po nekaj letih skupnega muziciranja, nastopanja na različnih koncertih po Sloveniji, je danes sestavni del že skoraj vsakega večjega kulturnega dogodka na Koroškem. Program tolkalnega ansambla je zelo pester in raznovrsten, saj lahko zadovolji slehernega poslušalca, obsega skladbe sodobnih in modernih zvrsti glasbene umetnosti. V ansamblu igrajo tudi učenci, ki so na tekmovanjih uspešno zastopali našo šolo in dosegli zavidljive uspehe.
vodja 
Davorin Jevšnikar